Assut nº 3 – Majors, Agricultura, ocupació, urbanisme, transparencia

Els Nostres Majors

Les persones són la prioritat de Compromís, i la gent major representa un percentatge molt alt i en augment dels habitants de la Pobla. Per tant és important fomentar un envelliment digne, actiu, saludable i de promoció de la seua autonomia. Han de tindre espais adequats a les seues necessitats d’oci, per llegir, fer esports adaptats. Han de tenir oportunitats per seguir formant-se. Cal tenir en compte les seues inquietuds culturals, socials, tecnològiques, esportives i afectives.

Tenen un paper fonamental perquè són els transmissors a les noves generacions dels costums, gastronomia, tradicions, que són la base de la nostra manera particular de ser de la Pobla i de ser valencians.

A més cal tenir en compte que son poseïdors d’uns coneixements, i un saber que hem de posar en valor ja que és la base per a la recuperació d’una agricultura innovadora i que a la vegada estiga sustentada en aquests experiències (varietats autòctones, tècniques tradicionals de cultiu, …)

 

Agricultura, indústria, comerç i ocupació

El desenvolupament econòmic de La Pobla ha de ser sostenible, ha d’integrar l’agricultura amb l’entorn, ha de ser eficient i que utilitze tots els recursos que generem, posant-los en valor, si potenciem una agricultura de productes de qualitat podem aconseguir una indústria agroalimentària complementària. Un desenvolupament intel·ligent i imaginatiu.

S’ha perdut el paper del llaurador en la selecció i millora de varietats i llavors autòctones al sustituir llavors locals per varietats millorades per l’agroindústria, poc adaptades al nostre entorn. Cal recobrar el nostre patrimoni genètic (raïm de rossettii, raim roig, melons de tot l’any). A més de recuperar el coneixement agrícola tradicional  pot servir com a base d’una gastronomia local diferenciada.

És important mantenir  i potenciar el teixit comercial local. Se l’ha d’ajudar contra l’atac que suposa els gran centres comercials; açò és el que possibilitarà mantenir els nostres pobles vius i amb un  comerç actiu.

El comerços locals serán el millor aparador que podem tenir per tal de donar a conèixer els nostres productes autòctons i artesans, connectant els consumidors amb els productors locals.

Reactivar i potenciar al màxim l’economia local ha de ser el motor que ens impulse. Per tant necessitem una estratègia per tal d’atraure una indústria agroalimentària que complete i amplie tant la gama de productes, com l’increment dels llocs de treball al poble. Hem de ser capaços d’enllaçar polítiques actives per tal de posar en valor el nostre poble i fer-lo atractiu per a estes industries.

 

Urbanisme i ordenació del territori.

Tots som conscients i sabem els problemes d’urbanisme que patim: naus industrials i magatzems que rodejen el poble, falta de jardins a la part antiga, dificultats per ampliar les indústries, nucli antic amb poca activitat, Per açò, per poder dissenyar un poble amb unes condicions òptimes cal acordar unes normes i regles que permitisquen créixer el poble d’una manera ordenada, armònica i sostenible, i respectuosa amb totes les sensibilitats.

Es imprescindible tindre un pla general d’ordenació urbana, consensuat i que tinga en compte els pobles veïns, un pla d’ordenació  que acabe amb les baralles històriques del poble i que faja imposible el “capritxo” del polític de torn.

Recuperar, rehabilitar i reutilitzar edificis i llocs és una garantia de major sostenibilitat.  I una manera de revitalitzar els nuclis urbans.

 

Transparencia i consens.

Els Poblatans tenen dret a ser informats dels resultats de la gestió municipal. La transparència afavoreix la confiança en el sistema, promou la participació ciutadana, augmenta el coneixement sobre la situació del poble i incentiva el debat. La participació és un dels pilars sobre els que s’assenta la idea de democràcia i és un dels criteris a través dels quals els ciutadans jutgen l’acció dels seus governants. Consens significa, consentiment o acord, especialment el de totes les persones que componen una corporació, un grup social, etc., en torn a qualsevol tema de profit general.

La llei de transparencia obliga a tindre exposats els presupostos municipals, és per això que pensem que la web municipal ha de ser el lloc on se publiquen els pressupostos anuals que, per llei, ja haurien d’estar exposats;  així com tots els pressupostos i costos dels projectes que estiguen fent-se o en estudi.

Nosaltres proposem una manera d’afiançar la trasperència i és que en els pagaments que s’hagen de fer des de l’ajuntament intervinguen a més del representant de l’equip de govern, i el funcionari corresponent, un representant de l’oposició.

La limitació de mandats afavoreix que no s’eternitzen les persones en els càrrecs públic i permeteix la renovació i el relleu generacional. És una mesura que propicia la democratització i la implicació dels ciutadans en la gestió dels assumptes públics.

 

Amb l’Assut hem volgut mostrar-vos quin és el pensament i les idees que hi ha darrere del nostre projecte. És el que nosaltres diguem el model de poble que pretenem aconseguir per a la Pobla.

Volem un poble viu, actiu, sostenible i on cada poblatà participe en el seu desenvolupament.

Arxivat en: General, l'assut

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *